Αρχείο άρθρων

Η μπίρα έχει πολλά οφέλη στην υγεία

2015-01-25 11:01
Η μπίρα είναι πολύ υγιεινή όταν καταναλώνεται με μέτρο. Προσφέρει Ευεξία Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και την εμφάνιση εμφράγματος Ενισχύει τα οστά και βοηθά στην οστεοπόρωση Αποτρέπει τον καρκίνο του προστάτη Ελαττώνει τις πέτρες στα νεφρά Βοηθά στην υγεία του εγκεφάλου...

διοξείδιο του άνθρακα

2015-01-22 19:08
Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που περιέχει η μπίρα (είναι αέριο το οποίο διαλύεται στο νερό και μετατρέπεται σε ανθρακικό οξύ) παράγεται με φυσικό τρόπο κατά την αλκοολική ζύμωση σε αντίθεση με τα αναψυκτικά στα οποία προστίθεται τεχνητά

Περιγραφή της ζύμωσης

2015-01-22 18:46
Η αλκοολική ζύμωση ή απλά ζύμωση είναι η διαδικασία όπου η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα σε οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη) και διοξείδιο του άνθρακα.  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Για να παρασκευασθεί η μπύρα χρειαζόμαστε σάκχαρα. Επομένως είναι απαραίτητη η χρήση ενός σιτηρού...

Plato - Τί είναι και πως μετριέται

2015-01-16 18:35
A. Τί είναι το Plato Το Plato είναι ο κυριότερος όρος που χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία. Κάθε ζυθοποιός ή μελλοντικός homebrewer πρέπει να ξέρει ακριβώς τί είναι για να μπορεί να ελέγχει την διαδικασία της ζυθοποίησης, την ζύμωση και την απόδοση. Το Plato μας δείχνει πόσα γραμμάρια σακχάρων...

Τί είναι η μαγιά;

2015-01-16 17:31
     Η μαγιά είναι ένας μονοκύτταρος μικροοργανισμός. Η μαγιά είναι υπεύθυνη για την αλκοολική ζύμωση, την μετατροπή δηλαδή των σακχάρων της βύνης σε οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη) και διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Επίσης η μαγιά ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και για τα αρώματα της μπίρας...

Πρώτες Ύλες για την παρασκευή μπίρας

2015-01-04 09:50
Τέσσερα βασικά υλικά χρειάζονται για την παραγωγή μπίρας: κριθάρι, λυκίσκος, νερό και μαγιά. Η  ποιότητα αυτών των υλικών παίζει σημαντικό ρόλο για την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Με απλά λόγια :     Ας ξεκινήσουμε την περιγραφή Α. Το κριθάρι      Το...

Η ιστορία της μπίρας

2015-01-04 09:45
Η μπύρα ή μπίρα και στα ελληνικά ζύθος είναι ένα από τα πιο κοινά αλκοολούχα ποτά.  Η λέξη μπίρα προέρχεται πιθανότατα από την ιταλική λέξη birra η οποία έχει ρίζες από την λατινική biber (ποτό) καθώς και το λατινικό ρήμα bibere (πίνω) .  Η ελληνική λέξη ζύθος απαντάται επίσης σε...

Η σύσταση του λυκίσκου

2014-12-29 09:40
Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στη σύσταση του λυκίσκου. Ας συνοψίσουμε λοιπόν τα κύρια συστατικά σε έναν πίνακα: ΣΥΣΤΑΣΗ ΛΥΚΙΣΚΟΥ α-οξέα 2-17% (Μ.Ο. 8%) β-οξέα 2-10% (Μ.Ο. 4%) άλλες ρυτίνες ~...

Ποικιλίες λυκίσκου

2014-12-29 09:11
Παγκοσμίως υπάρχουν πολλές ποικιλίες λυκίσκου οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μπίρας. Παρακάτω παρατίθενται αυτές οι ποικιλίες  Admiral Ahtanum AlphAroma Amarillo Apollo B Saaz Bramling Cross Bravo Brewer's Gold Bullion Calicross California Cluster Cascade...

Τί είναι ο λυκίσκος;

2014-12-27 09:29
Όπως έχω ήδη αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο, ο λυκίσκος (επιστημονικά ονομάζεται Humulus lupulus) είναι υπεύθυνος κυρίως για την πικράδα της μπίρας αλλά συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό και στο άρωμα της μπίρας. Eίναι ένα πολυετές, αναρριχόμενο δίοικο φυτό της οικογένειας κανναβοειδών...
Προϊόντα: 11 - 20 από 31
<< 1 | 2 | 3 | 4 >>