ΟΡΟΛΟΓΙΑ

Πριν ξεκινήσει κάποιος την "περιπέτεια" του στο ταξίδι της ζυθοποίησης, είναι σημαντικό να μάθει και να εξοικιωθεί με κάποιους όρους που χρησιμοποιούνται στη ζυθοποιία ώστε να είναι σε θέση να καταλαβαίνει κάποιες οδηγίες και συμβουλές στις οποίες θα ανατρέχει συχνά.
 
ΟΡΟΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ
% Vol η %  περιεκτικότητα κατ΄όγκον της μπίρας σε αλκοόλ στους 20C. π.χ. 5% vol σημαίνει ότι στα 100ml μπίρας υπάρχουν 5 ml αλκοόλ στους 20C  
ABV (Alcohol By Volume) το ίδιο με το % vol  
βαθμοί Plato Δείχνει πόσα γραμμάρια σακχάρων περιέχονται σε 100 gr ζυθογλεύκους  
βαθμοί EBC (European brewery Convention) Ευρωπαϊκή μονάδα μέτρησης του χρώματος της μπίρας  
βαθμοί IBU (international Bittering units) Διεθνής μονάδα μέτρησης της πικράδας της μπίρας   
keg Βαρέλι μπίρας κυρίως ξύλινο ή ανοξείδωτο και με χωρητικότητα συνήθως 10L, 20L, 30L, 50L  
Λάγκερ (Lager) τύπος μπίρας που παρασκευάζεται με βυθοζύμες. Είναι ξανθιά και συνήθως διυαγής  
Light struck Το ανεπιθύμητο άρωμα που προκαλείται όταν η μπίρα εκτεθεί στο ηλιακό φως για αρκετό διάστημα  
Βαθμοί Lovibond Μονάδα μέτρησης του χρώματος της μπίρας. Ισοδυναμεί με το SRM  
Βύνη Κυρίως αναφερόμαστε σε βύνη κριθαριού και είναι το κριθάρι το οποίο έχει επεξεργασθεί ώστε να ενεργοποιηθούν τα ένζυμα που περιέχει πάτα εδώ
Βυνοποίηση η διαδικασία να μετατραπεί το κριθάρι σε βύνη πάτα εδώ
Ανάμιξη - Πολτοποίηση Η διαδικασία όπου το άλεσμα της βύνης αναμιγνύεται με το νερό για να προκύψει ο "πολτός" και να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα για τη διάσπαση του αμύλου και την ενεργοποίηση των ενζύμων. πάτα εδώ
Άλεση Η διαδικασία όπου η βύνη μετατρέπεται σε άλεσμα ώστε να μπορεί να γίνει η ανάμιξη με το νερό  πάτα εδώ
OG (original Gravity) Αρχική Πυκνότητα Είναι η πυκνότητα του γλεύκους πριν ξεκινήσει η αλκοολική ζύμωση  
Παστερίωση Η διαδικασία όπου η μπύρα θερμαίνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σε συγκεκριμένη θερμοκρασία ώστε να θανατωθούν οι περισσότεροι μικροοργανισμοί πάτα εδώ
Reinheitsgebot O νόμος περί "καθαρότητας" της μπίρας που καθιερώθηκε το 1516 από τον Αλβέρτο IV, Δούκα της Βαυαρίας και προέβλεπε παραγωγή μπίρας χρησιμοποιώντας μόνο νερ, βύνη και λυκίσκο  
Σακχαρομύκητας Carlsbergnesis Αλλιώς οι βυθοζύμες. Ο μύκητας  ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αλκοολική ζύμωση που θα παράξει μπίρα τύπου lager  πάτα εδώ 
Σακχαρομύκητας Cerevisiae Αλλιώς οι αφροζύμες. Ο μύκητας  ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αλκοολική ζύμωση που θα παράξει μπίρα τύπου ale πάτα εδώ
Βρασμός (Boiling) Η διαδικασία όπου το ζυθογλεύκος βράζει στους 100C για το λιγότερο 1 ώρα πάτα εδώ
Φυγοκέντρηση (whirlpool) Η διαδικασία που ακολουθείται μετά το βρασμό και όπου το γλεύκος φυγοκεντρείται με σκοπό να διαχωρήσει το υγρό γλεύκος από τα διάφορα στερεά που υπάρχουν ακόμα στο γλεύκος πάτα εδώ
SRM (Standard Reference Method) Μονάδα μέτρησης χρώματος της μπίρας   
Μαγιά Ο μύκητας που είναι υπεύθυνος για την αλκοολική ζύμωση του ζυθογλεύκους πάτα εδώ
Λυκίσκος Φυτό το οποίο προστίθεται στο γλεύκος και είναι υπεύθυνο κυρίως για την πικράδα της μπίρας αλλά συμβάλλει και στον αρωματικό χαρακτήρα της μπίρας πάτα εδώ
Αφροζύμες (top fermenting yeasts) Η μαγιά που παράγει μπίρες τύπου ale. Ονομάζονται αφροζύμες γιατί μετά το τέλος της ζύμωσης κροκιδώνονται και ανεβαίνουν στην επιφάνεια της μπίρας πάτα εδώ
Βυθοζύμες (bottom fermenting yeasts) Η μαγιά που παράγει μπίρες τύπου lager. Ονομάζονται βυθοζύμες γιατί μετά το τέλος της ζύμωσης κροκιδώνονται και καθιζάνουν στον πυθμένα πάτα εδώ
Ζύμωση (Fermentation)  η διαδικασία όπου η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα πάτα εδώ
Ale Μπίρα που παράγεται με αφροζύμες  
Ανθράκωση Η διαδικασία ώστε να εμλπουτισθεί η μπίρα με διοξείδιο του άνθρακα  
CO2 (Διοξείδιο του άνθρακα) Αέριο το οποίο παράγεται με φυσικό τρόπο κατά την αλκοολική ζύμωση του γλεύκους