Βαρέλια για draft beer

2015-03-25 11:01

Η χρήση της draft beer είναι πολύ διαδεδομένη σε μπαρ, clubs και καφετέριες γιατί προσφέρει ευκολία στον πελάτη όσο αφορά τη χρήση του, εξοικονόμηση χώρου διότι σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτούνταν μεγάλες ποσότητες γυάλινων μπουκαλιών ή κουτιών και φυσικά οικονομικό όφελος (αν σκεφτεί κάποιος πως για 1 βαρέλι 50 λίτρων θα έπρεπε να είχε διαθέσιμα 151 μπουκάλια 330cc και μάλιστα σε ψυγείο). 

Για την draft μπίρα χρησιμοποιούνται βαρέλια με χωρητικότητα κυρίως 10L, 20L, 30L και 50L (αυτού του τύπου βαρέλια αφορούν τις ευρωπαϊκές χώρες καθότι στην Αμερική λόγω διαφορετικών μονάδων μέτρησης του όγκου έχουν διαφορετικών όγκων βαρέλια). Αυτά τα βαρέλια (στην ορολογία της ζυθοποιίας ονομάζονται kegs) στα παλαιότερα χρόνια ήταν κατασκευασμένα από ξύλο αλλά πλέον για πολλούς λόγους όπως υγιεινή, ανθεκτικότητα κλπ έχουν αντικατασταθεί από ανοξείδωτα. Έτσι επιτυγχάνεται ευκολότερος καθαρισμός και απολύμανση αφού τα βαρέλια είναι επιστρεφόμενα, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην μεταφορά οπότε και ο χρόνος ζωής των ανοξείδωτων βαρελιών είναι σαφώς μεγαλύτερος από τα παλιά ξύλινα βαρέλια και φυσικα το ανοξείδωτο είναι ένα υλικό το οποίο αντέχει στη διάβρωση και δεν αλλοιώνεται. 

Κυρίως χρησιμοποιούνται 2 τύποι βαρελιών: τα DIN και τα Euro. Αυτό που αλλάζει είναι οι διαστάσεις τους

Στον παρακάτω πίνακα δίνονται οι τεχνικές προδιαγραφές ανά είδος βαρελιού

  DIN keg Euro keg
Περιεχόμενο      Ύψος        Διάμετρος   Ύψος     Διάμετρος  
50 L 600 mm  381 mm  532 mm  408 mm 
30 L 400 mm  381 mm  365 mm  408 mm 
20 L 310 mm  363 mm  216 mm  395 mm 

Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε το εσωτερικό ενός βαρελιού

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως υπάρχουν διαφορετικά είδη βαλβίδων στις οποίες κουμπώνει το μηχάνημα επομένως θα πρέπει κάποιος που έχει διαθέσιμο έναν ψύκτη μπίρας να προσέξει την συμβατότητα του κουμπώματος του ψύκτη με τη βαλβίδα του βαρελιού